W skrócie
Sałatki bez majonezu mogą być pyszne, sycące i kolorowe od użycia różnorodnych warzyw. Kremowy sos do sałatki można zrobić z gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Świetnie sprawdza się też sos winegret, lub sos z dodatkiem musztardy, octu jabłkowego i oliwy z oliwek. Do sałatek warto także dodawać olej rzepakowy, który jest znacznie tańszy niż dobrej jakości oliwa z oliwek. Pod zdjęciem w galerii lub w treści artykułu znajdziesz aktywny link prowadzący do pełnego przepisu.
W galerii możesz zobaczyć pomysły na sałatki bez majonezu
Sałatki bez majonezu z kurczakiem
Istnieje wiele pomysłów na domowe sałatki z kurczakiem. Proponujemy zrobić sałatkę inspirowaną gyrosem, a w miejsce majonezu użyć gęstego jogurtu. Polecamy także zrobić domową i treściwą sałatkę Cezar. W tej sałatce można znaleźć wszystko, co najsmaczniejsze, od chrupiących grzanek, aż po soczyste kawałki grillowanego drobiu. Jeżeli chcesz wziąć sałatkę w ramach lunchu do pracy, to spakuj oddzielnie grzanki, kurczaka i sałatę oraz sos. Przed spożyciem wystarczy je połączyć i dokładnie wymieszać.
Sałatka ziemniaczana bez majonezu
Wiele osób nie może wyobrazić sobie obiadu bez porcji ziemniaków. Można podrasować ich smak, przygotowując smakowitą sałatkę ziemniaczaną bez grama majonezu. Smaku dodaje wędzony łosoś, hojna garść koperku i sos z musztardy, oliwy z oliwek i odrobiny miodu. Smak sałatki ziemniaczanej z łososiem zostaje przełamany orzeźwiającym świeżym ogórkiem i odrobiną octu winnego. Sprawdzi się również jako samodzielne danie.
Czytaj także:
Sałatka z buraków bez majonezu
Domową sałatkę z buraków można zrobić na wiele sposób bez dodatku majonezu. Najczęściej starte buraki miesza się z jabłkiem, cebulą i polewa olejem wymieszanym z przyprawami. Przed podaniem warto ozdobić posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Wśród sałatek z buraków warto przypomnieć surówkę kardynalską dobrze znaną w PRL-u. Ugotowane buraki ściera się na dużych oczkach razem z jabłkiem, a następnie miesza z octem jabłkowym, pokrojoną cebulą i olejem rzepakowym. Wierzch dekoruje się ćwiartkami ugotowanych na twardo jajek i oprósza świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?