MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Sałatka warstwowa z tuńczykiem nie musi być mdła. Znam patent na obłędną przystawkę. Taką sałatką zawojujesz nie jedną imprezę

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa sałatka warstwowa z tuńczykiem to znakomita przystawka na imprezę lub pomysł na drugie śniadanie.
Domowa sałatka warstwowa z tuńczykiem to znakomita przystawka na imprezę lub pomysł na drugie śniadanie. Anna Daniluk
Domowa sałatka warstwowa z tuńczykiem i jajkiem to prawdziwy rarytas. Ile domów, tyle sposobów na jej przyrządzenie. Proponuję ci zrobić smakowitą przystawkę w nieco lżejszej, wiosennej wersji. Wyrazistości dodaje musztarda, cebula i szczypiorek. Ten przysmak świetnie sprawdzi się na imprezę lub jako pomysł na drugie śniadanie.

W skrócie

Własnoręcznie zrobiona sałatka z tuńczykiem może przybierać najróżniejsze formy. Czasem łącze ją z ugotowanym brązowym ryżem albo sięgam po podgotowaną marchewkę. Poza sezonem na sałatę masłową zamiast niej sięgam po kapustę pekińską. Każdy z tych składników tworzy kolorową warstwę, która ładnie się prezentuje i nasyci na długo. To danie można także podać w ramach drugiego śniadania lub lekkiego lunchu w pracy. Poznaj przepis na prostą i szybką przekąskę do chleba.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania sałatki warstwowej z tuńczykiem

Widok od przodu na sałatkę warstwową z tuńczykiem
Do sałatki z tuńczykiem układanej warstwami warto dodać ulubiony ser żółty lub starty ser mozzarella w kostce. Anna Daniluk

Sałatka warstwowa z tuńczykiem – prosty przepis na przekąskę

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 25 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1/2 słoika tuńczyka w oleju,
  • 1 niewielki por lub 1/2 cebuli,
  • 4 listki sałaty masłowej,
  • 2 duże jajka ugotowane na twardo,
  • 3 świeże lub kiszone ogórki,
  • 3 łyżki fasoli białej np.: cannelli gotowanej na parze,
  • 1 papryka,
  • 80 g twardej mozzarelli lub żółtego sera cheddar,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu,
  • 1 łyżeczka musztardy diżońskiej,
  • 1 łyżka koperku,
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku.

Jak zrobić sałatkę warstwową z tuńczykiem?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku ugotuj jajka na twardo. Ostudź i oddziel żółtka od białek.
  2. Białka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, połącz w miseczce z majonezem, musztardą, jogurtem i fasolą.
  3. Wszystkie składniki wymieszaj i dodaj posiekany koperek.
  4. W salaterce rozłóż połowę jajek wymieszanych z fasolą, koperkiem i majonezem.
  5. Następnie pokrój tuńczyka i rozłóż na warstwie jajek z majonezem.
  6. Pokrój paprykę i ogórki w kostkę i ułóż warstwami na tuńczyku.
  7. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę.
  8. Porwij listki sałaty i ułóż na warzywach.
  9. Rozłóż drugą połowę masy z białkami jajek.
  10. Na niej ułóż pokrojone w kostkę żółtka.
  11. Startą na grubych oczkach mozzarellę i udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
  12. Taka sałatka świetnie smakuje po schłodzeniu. Wystarczy 15 minut przed podaniem.

Dodatki do sałatki warstwowej z tuńczykiem

Ten rodzaj przystawki możesz dowolnie modyfikować. Zamiast fasoli z puszki polecam kukurydzę. Świeże ogórki mogą być zastąpione ogórkami kiszonymi, które nadadzą daniu wyrazistości. Do majonezu możesz dodać łyżeczkę musztardy diżońskiej. Natomiast na wierzchu rozłożyć dodatkową warstwę tuńczyka.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze produkty spożywcze dla kobiet 40+

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Sałatka warstwowa z tuńczykiem nie musi być mdła. Znam patent na obłędną przystawkę. Taką sałatką zawojujesz nie jedną imprezę - Strona Kuchni

Wróć na siewierz.naszemiasto.pl Nasze Miasto